YOGAKLASSER

JIVAMUKTI YOGA

Jivamukti Yoga er en egen yogametode som ble grunnlagt av Sharon Gannon og David Life i New York i 1984. Navnet ‘Jivamukti’ betyr frigjøring av sjelen i levende live. Jivamukti Yoga er en av de ni uoffisielt godkjente Hatha Yoga- metodene. (De andre åtte er: Ashtanga, Iyengar, Bikram, Viniyoga, Sivananda, Intergral, Kripalu og Kundalini.) Hatha Yoga er en type yoga som oppnås ved bruk av stor kraft og fysisk innsats – en fysisk praksis med et spirituelt mål.
Hovedfokus i en Jivamuktiklasse er de fysiske yoga øvelsene (asanas).

Andre viktige komponenter er fokus på en ikke-voldelig livsstil (ahimsa), intensjon (bhakti), meditasjon, utvikling av evnen til å lytte ved hjelp av musikk (nada yoga), chanting på Sanskrit og studie av de skriftlige yogakildene.
Jivamukti er en fysisk utfordrende og intellektuelt stimulerende praksis som vil lede til spirituell bevissthet. De enkelte yogastillingene settes sammen i flytende serier ved hjelp av pusten (vinyasa). Dette kombineres med chanting, oppløftende musikk og meditasjon.

Jivamukti Open
Enten du er nybegynner eller en mer erfaren yogi, er du hjertelig velkommen til Jivamukti Open-klasse, da denne klassen er åpen for utøvere på alle nivåer (derav navnet…) Du praktiserer i ditt eget tempo, etter lærerens muntlige instruksjoner samt ’hands on’-justeringer.

En typisk Open-klasse omfatter de fem prinsippene for Jivamukti Yoga: Shastra (skrift), Bhakti (hengivenhet), Ahimsa (godhet), Nada (musikk) og Dhyana (meditasjon). Det presenteres klassisk yogalærdom som er relevant for livet både på og utenfor matten, inspirert av ”Månedens Fokus”, med chanting, bevissthet på pusten, flytende Vinyasa- sekvenser, hands on -justeringer, avspenning og meditasjon. Timene består av 14 poeng (asanas, meditasjon og spirituell lærdom) i sekvenser kreativt designet av instruktøren. Oppløftende og variert musikk spiller en vesentlig rolle: En blaning av indiske ragas, global trance, hip-hop, podcaster, George Harrison, Sting, Krishna Das, Donna de Lory, Michael Franti, Bill Laswell, Alice Coltrane og Mozart…

Klassen heter “Open” fordi den er åpen og passer til alle nivåer. Nybegynnere bør merke seg at det ikke vil bli gitt detaljerte instruksjoner for de fysiske stillingene. Lengden av en Open-klasse kan variere, så vennligst sjekk timeplanen nøye på forhånd.


Open Medium
Denne timen inneholder alle de viktigste elementene i en klassisk Jivamukti Open-time (se ovenfor), men med den forskjellen at vanskelighetsgraden er noe redusert og tempoet er lavere.

Dette betyr at den er perfekt for alle som ønsker å komme videre steg-for-steg fra Basic- og andre nybegynnertimer til mer avanserte timer. Det blir en dyp utforsking av spennende yogasekvenser som i en vanlig Open-time, men med grundigere forklaringer fra instruktøren. Det legges stor vekt på balanse, opp-ned-stillinger og ulike måter å modifisere mer avanserte øvelser på.

Målet er at du skal forlate klassen med følelsen av at du har oppnådd noe, og at du kanskje gjorde mer enn du trodde du kunne…


Open Light
Denne timen inneholder de samme elementene som vanlig Open og Open Medium, men tempoet og vanskelighetsgraden her er enda lavere. Litt mindre flyt og stillinger som de aller fleste kan utføre, samt at det vil bli vist ulike måter å modifisere øvelsene på.

Passer godt for de som ikke er ute etter den store treningseffekten, og som heller ønsker mer fokus på avspenning og restitusjon av kropp og sinn. Rolig stemning og rolig musikk hjelper til med å sette den rette stemningen. Minimum 15 minutters avspenning på slutten av timen.


Jivamukti Spiritual Warrior
Spiritual Warrior- klassene er designet for travle mennesker som bare har én time til rådighet. Klassen er rask og forfriskende, og er absolutt en “kom-i-form-time”.

Klassen er bygget opp som en fast sekvens med lik rekkefølge instruert i en Vinyasa (flyt) -stil. Det er en komplett og fullt balansert klasse som inkluderer oppvarming, chanting, intensjon, solhilsener, stående stillinger, bakoverbøyninger, foroverbøyninger, twister, opp-ned-stillinger, meditasjon og avspenning.

Instruktøren fokuserer på å holde tempoet og stopper ikke opp for å gi spirituelle prinsipper. Siden asana- sekvensen alltid er den samme, vil studenten plukke den opp og bli kjent med den ganske raskt etter bare et par klasser.
Spiritual Warrior anbefales for middels til erfarne studenter, selv om nybegynnere og hvem som helst med sans for eventyr er velkommen! Spiritual Warrior –klassene varer én klokketime (60 minutter).

Jivamukti Basic
Hver Jivamukti Basic- klasse er en del av et fireukers grunnleggende kurs som utforsker et nytt tema hver uke:

1.-7. hver måned: Stående stillinger
8.-14. hver måned: Foroverbøyninger
15.-21 hver måned: Bakoverbøyninger
22.-til siste dag hver måned: Opp-ned-stillinger, meditasjon og ’sette-alt-sammen’

I Basic-timene er hovedfokus på korrekt posisjonering av kroppen i de ulike stillingene. Du lærer riktig utførelse av de fysiske yogaøvelsene (asanas) samt hvordan bruke hjelpemidler som blokker, belter og lignende. Basic gir den underliggende strukturen for å hjelpe en student til etter hvert å kunne gå over til mer avanserte klasser som Open og Spiritual Warrior på en trygg måte. Nybegynnere oppfordres til å ta alle fire ukene minst én gang før de går over på andre timer. Middels og mer erfarne studenter vil også dra nytte av å utforske yogateknikkene som presenteres i disse klassene.

Denne klassen er spesielt godt egnet for nybegynnere, men er åpen for alle nivåer. Lengden av en Basic-klasse kan variere, så vennligst sjekk timeplanen nøye på forhånd.


Jivamukti Basic & Beyond
Perfekt for alle som ønsker å komme videre steg-for-steg fra Basic- og andre nybegynnertimer til mer avanserte timer. Det blir utforsking av spennende yogasekvenser som i en vanlig Open-time, men med grundigere forklaringer fra instruktøren. Hver Medium-klasse er en del av et fireukerskurs som utforsker et nytt tema hver uke. Målet er at du skal forlate klassen med følelsen av at du har oppnådd noe, og at du kanskje gjorde mer enn du trodde du kunne …

Denne klassen er egnet for nybegynnere, men åpen for alle nivåer. Lengden av en Jivamukti Medium-klasse kan variere, så vennligst sjekk timeplanen nøye på forhånd.


Jivamukti Restore & Renew

Denne klassen er designet for å gi maksimal hvile til både kropp og sinn. Den inkluderer rolige, skånsomme bevegelser, ulike stillinger som holdes i noen minutter, pusteteknikker, meditasjon, chanting og avsluttes med en lengre og guidet avspenning. Du vil føle deg fysisk og mentalt restituert etter å ha tatt denne klassen, og den er et supert tilskudd til de øvrige mer flyt-pregede Jivamukti Yoga-klassene som f. eks. Open Spiritual Warrior.


Meditasjon/ Satsang/ Kirtan
Gratis. Alle er hjertelig velkomne. Krever ingen forkunnskaper.

Mellom 20 og 60 minutter ledet meditasjon, satsang eller kirtan. Når det er Satsang kan man stille spørsmål om for eksempel yogafilosofi, eller å ta opp andre inspirerende temaer. Kirtan betyr å synge mantra og vers på sanskrit, ofte akkompagnert av harmonium eller annen levende musikk. Tema og lærer vil variere, se nærmere program for mer info.


Jivamukti Magic Ten and Beyond

Dette er en klasse basert på Sharon Gannons egenpraksis, og den inneholder asana (fysiske yogaøvelser), pranayama (pusteteknikk), kriya (renselseteknikker), meditasjon og affirmasjoner. Den er egnet for utøvere som søker en komplett, men langsommere og mindre atletisk asanapraksis, samtidig som de har et sterkere fokus på pranayama, meditasjon og avspenning. Klassen gir enkle verktøy for å kultivere et positivt tankesett og for bli en bedre person både på og av yogamatten.

ANDRE KLASSER

Yin Yoga
En meditativ, terapeutisk og veldig rolig yogaklasse hvor hver øvelse holdes over lang tid for å påvirke kroppens muskler, ledd, ligamenter og bindevev til å bli mykere og samtidig for å skape styrke i leddene. Det blir lettere å gi slipp på spenninger og du vil få mer energi.

Yin Yoga er basert på kinesisk tradisjon og bygger på en egen forståelse av naturen, de fem elementer og samspillet mellom disse.

Passer veldig godt for de som ønsker å jobbe dypt, men i et rolig tempo, og er også perfekt som et supplement til mer aktive yogaformer.


Restorative Yoga
I Restorative Yoga bruker man bolstere (store puter), tepper og blokker som hjelpemidler for å støtte kroppen og for å holde stillingene over lengre tid – for maksimal avspenning og velvære.

De positive effektene av dette er mange, og restorative yoga kan gi bedre søvn, virke stress- og angstdempende, minske ryggproblemer, forbedre immunforsvar, minske plager i forbindelse m/overgangsalder osv.


Senior Yoga
En egen yogatime spesielt tilpasset de “godt voksne”, rundt 60 +. Passer for alle nivåer.


Signature Class
Første søndag hver måned tilbyr vi en 2-timers yogaøkt hvor tema og fokus vil variere etter hvilken instruktør som har timen.

Tabata
Tabata er en høyintensiv intervalltreningsom består av åtte sett med hurtige øvelser, hver utført i 20 sekunder med en kort hvile på 10 sekunder. Intervallene gjentas totalt 8 ganger, og vil da resultere i totalt fire minutters trening. For å kjøre en hel tabata- økt setter vi sammen flere fireminutters intervaller. Vi benytter øvelser der man bruker egen kroppsvekt (f.eks Burpees, Push-ups, knebøy, utfall, Mountain climbers, båten med senk og hev av overkropp og bein) og disse skal gjennomføres med en slik intensitet at pulsen stiger og musklene virkelig får kjørt seg!

Vi runder av timen med rolige yogaøvelser og avspenning.
Timen passer for alle.


HIIT Strong

Intervallbasert styrke og utholdenhetstrening med bruk av minibands og egen kroppsvekt. En effektiv og gøy treningsøkt for styrke og stabilitet i over- og underkropp.

Det blir gitt alternativer for alle nivå.
Timen avsluttes med rolige yogaøvelser og avspenning.


Yoga og Kreftomsorg
Ukentlige yogatimer i Stavanger og Sandnes for personer som har eller har hatt kreft, i regi av Kreftomsorg Rogaland. Timene er gratis for medlemmer av KOR.

Gjennom dette tilbudet vil du lære gode avspennings og mestringstekninkker både for kropp og sinn. I tillegg er det en god møteplass for mennesker som er i samme livssituasjon. Tilbudet er godt tilrettelagt for kvinner og menn i alle alderstrinn og med ulike diagnoser.

Ta kontakt med KOR for å opprette medlemskap.

FAMILIE

Gravid Yoga – Her jobbes det med et vidt spekter av øvelser og stillinger – alt sammen tilpasset den gravide kroppen som er i stadig forandring. Gravidyoga passer for alle gravide, og anbefales spesielt fra 3. måned i svangerskapet og helt frem til fødselen. Påmelding her!


Mamma Yoga m/babymassasje –
Yogaøvelsene styrker og trener opp mors kropp etter svangerskap og fødsel. Babymassasje har vist god effekt på barnets blodsirkulasjon, fordøyelsessystem og søvnmønster, og skaper positiv kontakt mellom barn og voksen. Påmelding her.


Mamma Yoga –
Formiddagstrening for mor og barn. Det fokuseres særlig på fysiske øvelser som styrker kjernemuskulaturen i mors kropp samt opptrening av bekkenbunnsmuskulatur, avspenning og pusteøvelser. Les mer her.

Mini Yoga 1.-3. klasse, Tween Yoga 4.-7. klasse og Teen Yoga 8.-10. klasse

Yogakurs spesielt tilrettelagt for barn og unge. Mer informasjon her!

NB! Vi har timer for voksne parallelt med Mini Yoga og Tween og Teen Yoga – slik at foreldrene kan praktisere samtidig.


Familie Yoga – for hele familien
En yogatime for hele familien! Gjennom eventyrreiser og historier leker vi og lærer om yoga. Timene avsluttes med meditasjon, avspenning og nakkemassasje. En søndag i måneden.